Με τη ναυτιλία να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας λύσεις μείωσης του
Με τη ναυτιλία να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας λύσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η τεχνολογία διάσπασης της αμμωνίας έρχεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή υδρογόνου επί του πλοίου. Η αμμωνία έχει προσελκύσει τα βλέμματα λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και της εύκολης αποθήκευσής της. Το 2022, η Pherousa, σε συνεργασία με τη σουηδική…
Με τη ναυτιλία να βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, αναζητώντας λύσεις μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, η τεχνολογία διάσπασης της αμμωνίας έρχεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παραγωγή υδρογόνου επί του πλοίου. Η αμμωνία έχει προσελκύσει τα βλέμματα λόγω της υψηλής ενεργειακής πυκνότητας και της εύκολης αποθήκευσής της.
Το 2022, η Pherousa, σε συνεργασία με τη σουηδική Metacon, ανέπτυξε και δοκίμασε με επιτυχία ένα πρωτότυπο του συστήματος διάσπασης αμμωνίας. Στόχος αυτής της προσέγγισης είναι η δυνατότητα αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ένα καθαρότερο ενεργειακό μοντέλο, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε νέα όσο και σε ήδη υπάρχοντα πλοία μέσω διαδικασιών ανακατασκευής. Ο σχεδιασμός της εφαρμόσιμης λύσης σήμερα εξετάζεται διεξοδικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η Έγκριση επί της Αρχής (AiP).
Η τεχνολογία διάσπασης αμμωνίας μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορα ναυτιλιακά συστήματα, παρέχοντας ευέλικτες και καθαρές ενεργειακές λύσεις. Συγκεκριμένα, μπορεί να αξιοποιηθεί σε κυψέλες καυσίμου PEM (Proton Exchange Membrane Fuel Cells), οι οποίες παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από υδρογόνο χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Παράλληλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE) ως πιλοτικό καύσιμο, μειώνοντας σημαντικά τη χρήση συμβατικών καυσίμων. Επιπλέον, η τεχνολογία επιτρέπει την άμεση τροφοδότηση κινητήρων με υδρογόνο.
Content Original Link:
" target="_blank">