12
Wed, Feb

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τις επιλογές του υπουργείου Ναυτιλίας για τις θαλάσσιες γραμμές των νησιών του Βορείου Αιγαίου

Uncategorised

Η επιδοτούμενη γραμμή Λαύριο, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος

στη Βουλή των Ελλήνων από τα πολιτικά κόμματα και από μεμονωμένους βουλευτές.

Επίσης, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Λήμνου Ελεονώρας Γεώργα, οι Δήμαρχοι Λήμνου, Αγίου Ευστρατίου Κωνσταντίνος Σινάνης, Λαυρεωτικής Δημήτριος Λουκάς και Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης υπέγραψαν κοινή επιστολή προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την οποία ζητείται, έστω και την ύστατη στιγμή, να εξαντληθεί κάθε διαπραγματευτική και οικονομική δυνατότητα για την άμεση αποκατάσταση της τακτικής και προγραμματισμένης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών με τον κεντρικό κορμό της χώρας, μέσω της γραμμής Λαυρίου – Αγίου Ευστρατίου – Λήμνου – Καβάλας.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νικόλαο Παπαθανάση και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας.

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

“Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας και την συνεχή επικοινωνία με τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και παρά την γενικά αποδεκτή αναγκαιότητα της απρόσκοπτης επικοινωνίας των νησιών μας με την ηπειρωτική Ελλάδα (λιμένες Λαυρίου και Καβάλας), φαίνεται ότι ακόμα μια φορά δεν κατέστη δυνατή η ευόδωση των προσπαθειών σας για επιτυχή έκβαση του σχετικού διαγωνισμού και της απευθείας διαπραγμάτευσης και έτσι οδηγούμαστε σε αδιέξοδο.

Είναι περιττό να τονίσουμε την σημασία και την αναγκαιότητα της ύπαρξης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης για την τροφοδοσία, τον τουρισμό και το εμπόριο της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου. Αντίθετα, η παύση της γραμμής θα οδηγήσει σε αποκλεισμό, αδυναμία κρατήσεων στα τουριστικά καταλύματα και εν γένει αναστάτωση και αίσθημα εγκατάλειψης στους δημότες μας.

Από την πλευρά μας συνεχίζουμε τις προσπάθειες αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στο λιμάνι του Αγίου Ευστρατίου, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα ελλιμενισμού των πλοίων της γραμμής.

Έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, σας καλούμε να εξαντλήσετε κάθε διαπραγματευτική και οικονομική δυνατότητα για την άμεση αποκατάσταση της τακτικής και προγραμματισμένης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας των νησιών μας με τον κεντρικό κορμό της χώρας μας μέσω της γραμμής Λαυρίου – Αγίου Ευστρατίου – Λήμνου – Καβάλας”.

Ωστόσο, η απόφαση του υπουργείου Ναυτιλίας να αναθέσει τις συγκεκριμένες επιδοτούμενες γραμμές έχει ξεσηκώσει ακόμη περισσότερες διαμαρτυρίες και κατηγορούν το υπουργείο ότι “εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα εταιρειών”.

Οι μεν υποστηρίζουν ότι μειώνονται οι προσεγγίσεις στα λιμάνια της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου από τρεις σε δύο και άλλοι ότι δεν συνδέονται τα νησιά με την Καβάλα, αλλά με την Αλεξανδρούπολη.

Η επιδοτούμενη γραμμή Λαύριο, Λήμνος, Άγιος Ευστράτιος

Επισημαίνεται ότι η προηγούμενη επιδοτούμενη γραμμή που συνέδεε την Αττική με την Λήμνο, και τον Άγιο Ευστράτιο κόστιζε στον κρατικό προϋπολογισμό το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ποσό δόθηκε από το υπουργείο Ναυτιλίας στον νέο ανάδοχο χωρίς να περιλαμβάνει προσέγγιση στον Άγιο Ευστράτιο.

Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονες αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Βορείου Αιγαίου που υποστηρίζουν τα εξής:

Πρώτη επισήμανση: Η θαλάσσια γραμμή συνέδεε το λιμάνι του Πειραιά με την Λήμνο χωρίς καμία επιδότηση. Επομένως, από την στιγμή που το δρομολόγιο δεν συμπεριλαμβάνει προσέγγιση στον Άη Στράτη, το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να επιδοτήσει το συγκεκριμένο δρομολόγιο.

Δεύτερη επισήμανση: Πως δικαιολογείται από το υπουργείο Ναυτιλίας η ανάθεση με τίμημα 1,4 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνει προσέγγιση στον Άγιο Ευστράτιο; Λογικά, αν ήθελαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να επιδοτήσουν τη συγκεκριμένη γραμμή του Λαυρίου με την Λήμνο, θα έπρεπε να μειώσουν δραστικά την συνολική επιδότηση και όχι να δώσουν ολόκληρο το ποσό, όπως είχε δοθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό.

Κύκλοι της Ακτής Μιαούλη υποστήριζαν ότι υπάρχουν δύο γραμμές πολιτικής στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όσον αφορά στην χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Οι συνεχείς διαδόσεις, που εντείνονται από το καλοκαίρι, ότι θα απομακρυνθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό ο σημερινός υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης δημιουργεί διαλυτικές τάσεις και σύγχυση στις υπηρεσίες.

Υπάρχουν και εκείνοι που τονίζουν ότι υπονομεύεται το έργο του Χρήστου Στυλιανίδη και οι άλλοι που υποστηρίζουν ότι “κάνει του κεφαλιού του”.

Προφανώς, ότι και να ισχύει, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έχει μπλέξει ακόμη μία φορά στα απόνερα της ακτοπλοΐας, που συνήθως, όπως έχει αποδειχθεί από την ιστορία του, οδηγεί την πολιτική ηγεσία του στην έξοδο.

Πάντως, οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου και πάλι τραγουδούν  στις παραλίες του νησιού: “Τον Άη Στράτη δεν φοβάμαι, είναι και αυτή μια ελληνική γωνιά”…

Διαβάστε επίσης

Γιώργος Προκοπίου: Αγόρασε τέσσερα πλοία με 140 εκατ. δολάρια

Μελέτη της McKinsey & Company και της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών: Οι Έλληνες πλοιοκτήτες έχουν επενδύσει περισσότερα από 100 δισ. δολάρια για νεότευκτα πλοία

Capital Clean Energy Carriers (Βαγγέλης Μαρινάκης): Αύξηση εσόδων κατά 64% για το δ’ τρίμηνο του 2024

Content Original Link:

Original Source MARITIME CYPRUS

" target="_blank">

Original Source MARITIME CYPRUS

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers