Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την 10η
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την 10η & 11η Δεκεμβρίου 2024 το 18o Ετήσιο Συνέδριο Ναυτικής Τεχνολογίας προσελκύοντας πάνω από 500 συμμετέχοντες. Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) Δρ. Ν. Λιάπης, τονίζοντας δύο βασικούς στόχους του φετινού Συνεδρίου, οι οποίο είναι, εκτός των άλλων, να…
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία την 10η & 11η Δεκεμβρίου 2024 το 18o Ετήσιο Συνέδριο Ναυτικής Τεχνολογίας προσελκύοντας πάνω από 500 συμμετέχοντες.
Το Συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας (ΕΛ.Ι.Ν.Τ.) Δρ. Ν. Λιάπης, τονίζοντας δύο βασικούς στόχους του φετινού Συνεδρίου, οι οποίο είναι, εκτός των άλλων, να παρουσιάσει τις τελευταίες εξελίξεις και τα επιτεύγματα στη ναυτική τεχνολογία και να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ της βιομηχανίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των ερευνητικών ιδρυμάτων. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου είναι η ανάγκη για εντατικότερη συνεργασία μεταξύ της ναυτιλιακής βιομηχανίας και των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας προκειμένου να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιος κόμβος για τη ναυτική τεχνολογία. Ο Δρ. Λιάπης τόνισε περαιτέρω ότι η ναυτιλία δεν πρέπει να αποτελεί έναν απλό παρατηρητή των γεωπολιτικών εξελίξεων όντας κομβικός παράγοντας, ικανός να επηρεάσει και να επηρεαστεί από τέτοιες εξελίξεις, τονίζοντας ότι η προσαρμοστικότητα, η καινοτομία και οι επενδύσεις είναι οι θεμελιώδεις πυλώνες για το μέλλον της ναυτιλίας.
Κατά την έναρξη του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν εναρκτήριοι χαιρετισμοί από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Στέφανο Γκίκα, τον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας, Δρ. Τάσο Γαϊτάνη, τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Βασίλη Κορκίδη, τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Καθ. Ιωάννη Χατζηγεωργίου και τον σύμβουλο ναυτιλιακών θεμάτων της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Υποναύαρχο (εα) Αλέξανδρο Λαγουρό.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν 10 επιστημονικές εργασίες πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων και στελεχών του ευρύτερου ναυτιλιακού χώρου, μέσω των οποίων αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες για την απανθρακοποίηση, τα εναλλακτικά καύσιμα, τα αυτόνομα πλοία, τις εξελίξεις στα συστήματα πρόωσης καθώς και το εξελισσόμενο τοπίο των κανονισμών, των τεχνολογιών και των απαιτήσεων της αγοράς.
Οι εταιρείες της Ναυτιλιακής βιομηχανίας που υποστήριξαν το εφετινό Συνέδριο, ανέδειξαν προηγμένες τεχνολογίες και έξυπνες εφαρμογές, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν και να συντελέσουν στην ενεργοποίηση των υφιστάμενων και των αναδυόμενων τάσεων.
Επιπλέον, στο Συνέδριο συζητήθηκαν οι νομικές πτυχές των αυτόνομων πλοίων με ομιλητή τον κ. Νίκο Γερασίμου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της αντιμετώπισης των νομικών προκλήσεων που σχετίζονται με τα αυτόνομα πλοία. Ο κ. Γερασίμου επίσης, ανέφερε ότι τα αυτόνομα πλοία αντιπροσωπεύουν μια πρωτοποριακή καινοτομία που είναι έτοιμη να μεταμορφώσει τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, ενώ συμπερασματικά τόνισε ότι οι νέες διεθνείς συμφωνίες θα είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του νομικού πλαισίου που είναι απαραίτητο για την ασφαλή λειτουργία των αυτόνομων πλοίων.
Η καθιερωμένη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, εξέτασε τους κινδύνους που ενέχει η γεωπολιτική αστάθεια για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκαν τέσσερις κύριες προκλήσεις: οι απειλές για την ελευθερία των θαλασσών, οι κυρώσεις, η επανεξισορρόπηση ενέργειας και εμπορίου καθώς και περιβαλλοντικά ζητήματα. Επιπλέον, τονίστηκε η σημασία των logistics και των αλυσίδων εφοδιασμού, με τους συμμετέχοντες ομιλητές να συμφωνούν ότι οι γεωπολιτικές εξελίξεις παραμένουν απρόβλεπτες και γίνονται εμφανείς μόνο μέσω μακροπρόθεσμης ανάλυσης.
Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, ο Δρ Ν. Λιάπης ανακοίνωσε νέες υποτροφίες που προσφέρει το ΕΛ.Ι.Ν.Τ. με σκοπό την προώθηση της εκπαίδευσης, ο οποίος σκοπός αποτελεί και έναν από τους πρωταρχικούς στόχους του Ινστιτούτου. Πιο συγκεκριμένα, στο εφετινό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χορήγησης υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα (MSc) in Marine Engineering Management από το BCA College και για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα in Shipping Operations and Management από το Πανεπιστήμιο Λεμεσού (UoL).
Το Συνέδριο κορυφώθηκε με την ολοκλήρωση του Ετήσιο Δείπνου του ΕΛ.Ι.Ν.Τ. στην Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά το οποίο αφιερώθηκε στους χορηγούς και υποστηρικτές της εκδήλωσης. Κατά την έναρξη του Δείπνου πραγματοποιήθηκαν σύντομοι χαιρετισμοί από τον Δρ. Νικόλαο Λιάπη, Πρόεδρο του ΕΛ.Ι.Ν.Τ., τον κ. Μανώλη Κουτουλάκη, Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον Δρ. Τάσο Γαϊτάνη, Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας και την Δρ. Διονυσία–Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, Ειδική Απεσταλμένη του Πρωθυπουργού για την Προστασία των Θαλασσών και Μέλος της Βουλής των Ελλήνων. Τέλος, οι τρεις χρυσοί χορηγοί του συνεδρίου ASSO.SUBSEA, ECONOWIND και INMARTEK πραγματοποίησαν σύντομες ομιλίες με τελικές επισημάνσεις.
Content Original Link:
" target="_blank">