Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), ο καπτ. Παναγιώτης Γιγής (πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ) εκφώνησε ομιλία στην οποία εστιάστηκε στις ανάγκες της ναυτικής εκπαίδεσης και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου η ελληνική ναυτιλία και ο Έλληνας ναυτικός να διατηρήσουν τα ηνία στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα. Καταρχάς,…
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης κοπής πίτας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), ο καπτ. Παναγιώτης Γιγής (πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ) εκφώνησε ομιλία στην οποία εστιάστηκε στις ανάγκες της ναυτικής εκπαίδεσης και στα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου η ελληνική ναυτιλία και ο Έλληνας ναυτικός να διατηρήσουν τα ηνία στο παγκόσμιο ναυτιλιακό στερέωμα.
Καταρχάς, ο πρόεδρος της ΠΕΠΕΝ εστιάστηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ναυτική εκπαίδευση και το ναυτικό επάγγελμα, υπογραμμίζοντας την αλυσιδωτή επίδραση που δύνανται να έχουν οι συγκεκριμένες προκλήσεις στο μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας. Παρότι ο καπτ. Γιγής υπογράμμισε πως αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Πολιτείας, σημείωσε ότι δεν επαρκούν και ότι είναι ανάγκη να ληφθούν περισσότερα μέτρα.
«Το μέλλον της ναυτιλίας μας είναι συνδεδεμένο με το μέλλον των ανθρώπων της. Η έλλειψη ικανών και κατάλληλα εκπαιδευμένων νέων ναυτικών δεν μπορεί να αγνοηθεί.
Για να επιτευχθεί η πλήρης αναβάθμιση του ναυτικού επαγγέλματος και της ναυτικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, απαιτούνται μια σειρά από στοχευμένα μέτρα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες του κλάδου και θα ενισχύσουν τη θέση της Ελληνικής Ναυτιλίας στο διεθνές στερέωμα.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Αναβάθμιση των υποδομών των Ναυτικών Σχολών: Είναι επιτακτική ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια των Ναυτικών Σχολών, ώστε να παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες εκπαίδευσης. Οι σχολές μας πρέπει να είναι πλήρως εξοπλισμένες με τεχνολογία αιχμής και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης ναυτιλίας, διασφαλίζοντας ότι οι νέοι ναυτικοί μας αποκτούν τις δεξιότητες που απαιτούνται για να ανταγωνιστούν σε διεθνές επίπεδο.
- Κίνητρα για προσέλκυση εξειδικευμένων καθηγητών: Είναι αναγκαίο να προσφέρουμε κίνητρα για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικών που θα συνεργαστούν με τις ναυτικές σχολές. Αυτοί οι καθηγητές θα πρέπει να είναι ειδικοί στο αντικείμενο και να είναι σε θέση να καθοδηγήσουν τους νέους ναυτικούς, εμπνέοντάς τους να επιδιώξουν αριστεία στον τομέα τους.
- Δημιουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων και πιστοποιήσεων: Η ανάγκη για διαρκή επαγγελματική εκπαίδευση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Πρέπει να δημιουργηθούν νέα, πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα παρέχουν πιστοποιήσεις που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας.
- Προώθηση του Ναυτικού επαγγέλματος: Με καμπάνιες ενημέρωσης και συμβουλευτική υποστήριξη για νέους που σκέφτονται μια καριέρα στη ναυτιλία μπορούν να βοηθήσουν να ξεπεραστεί η αμφιβολία και η έλλειψη κατανόησης για τις προοπτικές του επαγγέλματος, ενισχύοντας το ενδιαφέρον και την επιθυμία των νέων να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο.
- Στήριξη από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς: Είναι απαραίτητο να υπάρξει στήριξη από την Πολιτεία για την κατάργηση των άδικων φορολογικών διατάξεων που πλήττουν τους ναυτικούς και την καθημερινότητά τους. Η γραφειοκρατία πρέπει να περιοριστεί, ώστε οι ναυτικοί μας να μπορούν να επικεντρωθούν στη δουλειά τους απερίσπαστα, χωρίς να αντιμετωπίζουν περιττές δυσκολίες και καθυστερήσεις όπως γίνεται σήμερα.
- Συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες και επαγγελματικούς φορείς: Η ανάπτυξη προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και επιμόρφωσης, σε συνεργασία με ναυτιλιακές εταιρείες και επαγγελματικούς φορείς, είναι θεμελιώδης για τη συνεχιζόμενη εξέλιξη των ναυτικών. Αυτά τα προγράμματα θα επιτρέψουν στους νέους να αποκομίσουν την εμπειρία που απαιτείται, ενώ θα δημιουργήσουν γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των εκπαιδευτικών και επαγγελματικών φορέων του κλάδου».
Content Original Link:
" target="_blank">