03
Mon, Feb

To ανέλπιστο άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στην ηλιακή ενέργεια

Nautika Xronika

Ένα ανέλπιστο ίσως «μπάσιμο» στις ΑΠΕ επιχειρούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής,


Ένα ανέλπιστο ίσως «μπάσιμο» στις ΑΠΕ επιχειρούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής, που παραδοσιακά εξαρτώνται από τον «μαύρο χρυσό» για τις ενεργειακές τους ανάγκες. Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν πρόσφατα σημαντικά έργα ηλιακής ενέργειας, τα οποία πρόκειται να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα. Αναλυτικότερα, η Σαουδική…

Ένα ανέλπιστο ίσως «μπάσιμο» στις ΑΠΕ επιχειρούν τα κράτη της Μέσης Ανατολής, που παραδοσιακά εξαρτώνται από τον «μαύρο χρυσό» για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ανακοίνωσαν πρόσφατα σημαντικά έργα ηλιακής ενέργειας, τα οποία πρόκειται να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό τους μείγμα. Αναλυτικότερα, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη σύνδεση ενός εργοστασίου ηλιακής ενέργειας 500 MW/2.000 MWh και αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες στην Bisha με το δίκτυο. Πρόκειται πλέον για το μεγαλύτερο σε λειτουργία μονοφασικό έργο αποθήκευσης ενέργειας στον κόσμο. Η ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας επισκιάστηκε από τα ΗΑΕ, τα οποία νωρίτερα αυτόν τον μήνα ανακοίνωσαν σχέδια για την έναρξη του πρώτου «round the clock» γιγαντιαίου έργου στον κόσμο, το οποίο συνδυάζει ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση σε μπαταρίες στο Άμπου Ντάμπι.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι οι εν λόγω πετρελαιοπαραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής γυρίζουν την πλάτη στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο. Αντιθέτως, αποδεσμεύουν μεγαλύτερες ποσότητες, οι οποίες καθίστανται πλέον διαθέσιμες προς εξαγωγή.

Το 2023, η περιοχή της Μέσης Ανατολής κατέγραψε ρεκόρ προστιθέμενης δυναμικότητας στις ΑΠΕ. Μπορεί οι αριθμοί να μη συγκρίνονται με τους αντίστοιχους των ΗΠΑ και ΕΕ, ωστόσο τα 5,1 GW που προστέθηκαν στο υπάρχον δίκτυο συνιστούν αύξηση 16,1%, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά την Κίνα. Σύμφωνα δε με τη Rystad Energy, η δυναμικότητα των ΑΠΕ στη Μέση Ανατολή θα ξεπεράσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων έως το 2040. Τα ηλιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να αναδειχθούν σε κυρίαρχη πηγή, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το ήμισυ του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής έως το 2050, από μόλις 2% το 2023.

Content Original Link:

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

" target="_blank">

Original Source ΝΑΥΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ

SILVER ADVERTISERS

BRONZE ADVERTISERS

Infomarine banners

Advertise in Maritime Directory

Publishers